Välkommen till Ransäters­stämman!

En spelmansstämma är något oerhört vackert. Att viska, eller såhär på 2010-talet basunera ut på internet, att två veckor före midsommar samlas vi och firar det vi älskar, har räckt för att spelmän och spelkvinnor, dansare och sångare, entusiaster och nyfikna ska vallfärda till en hembygdsgård i Värmland år efter år i nu drygt fem decennier. Och vi ska fortsätta vallfärda. Ingenting tyder på att den generation som inte ens var påtänkta 1971 när första stämman ägde rum, tänker lämna traditionen och sluta komma. Ransäterstämman är en äkta levande tradition och en av folkmusikens vägar in i framtiden.

 

Konceptet “spelmansstämma” är enkelt. Konserter. Dans till spellista. Buskspel. Samvaro i och kring musiken.

Det som följer med på köpet är själva magin. Campinglivet. Festen. De oväntade mötena. De nya musikaliska vägarna. De återupptäckta låtarna. De nyfunna idolerna. De nyfrälsta framtida storspelmännen och traditionsbärarna. Mötet mellan generationerna. De ljumma försommarnätterna. Eller drömmen om dem och realiteten i den extratjocka lusekoftan. Att om kvällen promenera runt campingen och på långt håll kunna identifiera västgötalåtarna, de småländska slängpolskorna, de slingrande bingsjö-dito och så värmlandslåtarna som är allestädes närvarande. Hörde jag finnskog där? Ja det förstås.

 

Det är denna tradition våra hjärtan klappar för och det är detta vi vill fortsätta ge er. Ransätersstämman är och skall vara en svensk spelmans- och dansstämma i tiden, med inslag av värmländska traditioner och med en nära koppling till våra grannar i Norge och deras kultur. Välkomna till Ransäter för att uppleva detta med oss – år efter år!