Än så länge så är den här sidan bara ett försök till att kunna hitta gammalt material.

Hej alla som längtat efter Ransätersstämman!!

Den femtionde stämman, som skulle ha gått av stapeln 2020 kunde ju, som ni alla vet, inte genomföras. Men nästa år kanske det går att genomföra den. Vår förhoppning är i alla fall sådan, och vi ligger redan nu i startgroparna och har börjat planera den, även om vissa tecken verkar lite oroväckande – mutationer uppstår i Coronaviruset och flera länder återgår till strängare regler. Troligtvis även Sverige så småningom.
Vi har i alla fall startat arbetet med nästa stämma, med den självklara föresatsen att den ska kunna se ut som vanligt, d.v.s. helt öppen till sin karaktär, utan krav på vaccinationspass eller med andra restriktioner.
Vissa kriterier måste uppfyllas för att vi ska kunna genomföra den, och det innebär bl. a. att det måste bli en helt ”öppen” stämma, lik de tidigare stämmorna. Om det skulle kvarstå ett krav på t.ex. vaccinationspass eller en begränsning av antalet besökare i våra lokaler, kommer stämman inte att kunna genomföras. Detta av både administrativa och ekonomiska skäl.
Om detta vet vi förstås ingenting i nuläget, men vi kommer, så snart det går, att komma med vidare information.

Styrelsen
Föreningen Ransätersstämman

Rapport från Ödsligheten.

Just nu, så här strax innan den Ransätersstämma som ännu en gång ställdes in, känns det extra tomt här på Ransäters Hembygdsgård. En nästan smärtsam och lite bitterljuv känsla.
Men vänta bara – om ett år laddar vi för fullt igen och det blir inte bara den 50:e stämman utan den största satsning vi någonsin gjort. Den stämman pågår mellan 9 och 12 juni och kan eventuellt förlängas med nåt dygn. Varmt välkomna alla som längtat tillbaka till Ransätersstämman. Och alla andra också förstås.
En något ensam Pelle Schunnesson från Ransäters Hembygdsgård.

Ransätersstämman och Coronapandemin

Ingenting tyder i dagsläget på att någon lättnad i restriktionerna från Folkhälsomyndigheten är inom räckhåll det närmaste halvåret. Det innebär att även Ransätersstämman 2021 blir omöjlig att genomföra, eftersom det krävs att myndigheterna släpper helt på alla restriktioner så vi kan ta emot en publik på flera tusen personer och få ekonomi i det hela. Även om restriktionerna skulle upphöra helt redan idag, skulle det ändå inte fungera, eftersom stämman kräver en planeringstid på minst ett halvår.

Vi tvingas alltså, tyvärr och tråkigt nog, att ställa in även 2021 års Ransätersstämma!

För tydlighetens skull: här åsyftas en ”normal” (läs gärna analog) Ransätersstämma där man träffas ”på riktigt” och får tillfälle att krama om länge efterlängtade spel- och danskompisar, återse vänner man inte sett på länge, dansa med någon man är samdansad med, tillsammans lära nya låtar, både av varandra och kanske direkt av någon bra lärare samt, inte att förglömma, upplevelsen av den fantastiska folkfest och den sociala tillställning det faktiskt är.

Framtiden då? – Ja, att den här pandemin skulle fortsätta även nästa år och innebära ytterligare ett års inställelse känns inte relevant, även om det i värsta fall skulle kunna inträffa, utan här sticker vi ut hakan och påstår följande:

Vi satsar för fullt på 2022 års Ransätersstämma och fyller den med konserter, barnprogram, kurser, massor av danstimmar på våra logar och allt ni sedan många år är vana vid att Ransätersstämman innebär. Så håll ut ett år till och väl mött stämman 2022, som faktiskt blir den 50:e stämman!

Styrelsen Ransätersstämman